Racuchy mięsno-serowe

Składniki przepisu

 1 szklanka kefiru

1 szklanka startego twardego sera

mięsko na farsz

2 szklanki mąki

po pół łyżeczki soli, cukru i sody

 

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia kresów wschodnich, dzięki migracji powojennej i przesiedleniom opanowała prawie cały kraj. Jej wpływy są widoczne w każdym niemal regionie. Dzięki temu tak często wspominając dania naszych babć prawie w całym kraju opowiadamy z rozrzewnieniem. Takie dania jak te powstawały jajczęściej kiedy z dni poprzednich coś zostawało. U nas też zostało więc dzielimy się przepisem. 

Do miski wlewamy kefir

do kefiru dodajemy sól,cukier,sodę, ser

mąkę. My użyliśmy resztę żółtego i białego koziego sera od naszych sąsiadów.

i wyrabiamy ciasto

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki

Na krążki nakładamy farsz

Na farsz mogą posłużyć resztki kiełbasy, szynki startej na tarce lub gotowanego mięsa zmielonego i doprawionego. My użyliśmy resztki smarowidła wieprzowego i pozostałości innych mięs.

przykrywamy drugim krążkiem i dobrze zlepiamy

Smażymy na patelni z dwóch stron

Można do tego dania zrobić wykwintny sos z pieczarek lub grzybów leśnych

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1