Składniki przepisu
1 szklanka kefiru
1 szklanka startego twardego sera
mięsko na farsz
2 szklanki mąki
po pół łyżeczki soli, cukru i sody
Wydrukuj przepis >>
Kuchnia kresów wschodnich, dzięki migracji powojennej i przesiedleniom opanowała prawie cały kraj. Jej wpływy są widoczne w każdym niemal regionie. Dzięki temu tak często wspominając dania naszych babć prawie w całym kraju opowiadamy z rozrzewnieniem. Takie dania jak te powstawały jajczęściej kiedy z dni poprzednich coś zostawało. U nas też zostało więc dzielimy się przepisem.
Do miski wlewamy kefir
do kefiru dodajemy sól,cukier,sodę, ser
mąkę. My użyliśmy resztę żółtego i białego koziego sera od naszych sąsiadów.
i wyrabiamy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki
Na krążki nakładamy farsz
Na farsz mogą posłużyć resztki kiełbasy, szynki startej na tarce lub gotowanego mięsa zmielonego i doprawionego. My użyliśmy resztki smarowidła wieprzowego i pozostałości innych mięs.
przykrywamy drugim krążkiem i dobrze zlepiamy
Smażymy na patelni z dwóch stron
Można do tego dania zrobić wykwintny sos z pieczarek lub grzybów leśnych
Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.