Rosół barani z warzywami i mięsem

Składniki przepisu

 1 - 1,5 kg kości baranich

0,5 kg mięsa baraniego

2 średnie cebule

ziemniaki

seler, marchew, por, kapusta włoska, brokuły, brukselka

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Dobry wywar to podstawa najlepszych zup. Rosół barani należy do najmaczniejszych w swoim gatunku choć mało popularny.

O rosole z baraniny pisano w książkach kucharskich już z górą 100 lat temu. Przepisy się nie zmieniły. Smak pozostał. A tak naprawdę to talerz gorącej zupy to dla wielu wciąż jest symbolem dzieciństwa i babcinej kuchni.

Rosół z baraniny z dodatkiem warzyw i mięsa niest nie tylko smaczną zupą, przede wszystkim rozgrzewa i syci a szczególnie zimową porą . 

1. Kości i mięso zalewamy wodą i gotujemy do wrzenia. Wodę odlewamy a kości i mięso płuczemy zimną wodą Powtórnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą 3 l. 

2. Cebule kroimy na pół i podpiekamy na blasze lub prażymy na patelni.Dodajemy do mięsa. Zagotowujemy i pozostawimy na wolnym ogniu 1,5 godz. Szumujemy dokładnie. Ziemniaki gotujemy oddzielnie.

3, Marchew , seler, por, kawałek kapusty włoskiej,  obrane i opłukane dodajemy do wywaru. gotujemy powoli aż mięso będzie miękkie. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i brukselkę. Doprawiamy do smaku.

4 Wyjmujemy łyżką cedzakową mięso i warzywa. Wywar klarujemy białkiem i przecedzamy przez gęste sito wyłożone gazą.

Warzywa i mięso kroimy na kawałki i zalewamy gorącym wywarem.

Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1